Nu är denna utställning avslutad, trummorna har flyttat hem igen, till Dartmoore och Purkujaur. Vi funderar på att utveckla projektet vid två tillfällen om ett och två år. Jag låter texter och bilder om utställningen vara kvar här. 

 

TRUMMA FÖR TRÄD – WOMEN DRUM FOR TREES är en utställning med workshops. Ett möte mellan vildhäst- och hjortskinnstrummor från Dartmoore södra England och renskinnstrummor från Purkijaur utanför Jokkmokk.

Utställare

Carolyn Hillyer en känd brittisk konstnär, musiker, traditionell trumbyggare som har varit workshopsledare i mer än 30 år. Hon bor och arbetar i en lantgård på Dartmoorheden i södra England. Först och främst tillverkar hon trummor med skinn från kronhjortar och vildhästar, som lever i området där hon bor, skinnen är beredda på gården. Vildhästtrummorna är unika i UK, hon har varit en traditionell Dartmoorponnyägare i över 20 år. Hon har givit ut 14 musikalbum och reser med sin konst och ger konserter och workshops runt om i världen och har gjort många resor till den Sibiriska arktiska regionen och i Sapmi.

Kontact: www.seventhwavemusic.co.uk.

Sedan Gun Hofgaard bosatt sig i Jokkmokk har hon målat, byggt utställningar, illustrerat, varit dekoratör, fotoassistent och slöjdat. Hon har byggt trummor och haft workshops i trumbygge samt andra rytminstrument under tjugo år. Hon broderar och gör glaspärlor parallellt med trumtillverkningen. Under många år intervjuade hon äldre personer i Purkijaur och skrev en bok utifrån detta och illustrerade den. Hon har även gjort några andra mindre böcker med sina bilder och dikter.

Kontakt: www.gehofgaard.com 

Nina Nordvall Vahlberg. En jojkerska, accordeonist och kompositör med många uttrycksformer på sin palett. Skriver vacker, melodiös och rytmisk musik för konsert, teater och film. Hon ha turnerat som musiker sedan 1990 i folkmusikgrupperna Qwinnen, Gast och Gázis, samt i olika föreställningar som teatermusiker på Västerbottensteatern och i Giron Sámi Theáter. Nina har skrivit musiken till filmen i denna utställning och deltar i projektet som pedagog med trumma och jojk.

Kontakt: www.ninanordvallvahlberg.com

Cedar Shaw fotograf, storyteller och filmare. Hennes arbete dokumenterar liv och berättelser från människor, inspirerad av de nära vänskaper och gemenskaper där hon tillbringat tid. Hon har arbetat för festivaler, drivit events och varit deltagit i fotoutställningar.

Kontact: www.cedarshawphotography.co.uk 

TRUMMA FÖR TRÄD – WOMEN DRUM FOR TREES

I utställningen ingick, förutom trummorna, även Gun Hofgaards bildbroderier, målningar och grafiska blad på temat trummor och träd. Likaså en nytagen film av Cedar Shaw -En trummas födelse, med nykomponerad musik av Nina Nordvall Vahlberg. Denna musik låg som bakgrund i utställningen. I glasmontrar fanns Carolyn Hillyers laxskinnstrummor och Gun Hofgaards rytminstrument och glaspärlor.

I korta workshops, från en till två timmar, erbjöd vi hantverk, trumrytmer, berättelser och sånger utifrån olika teman runt träd och trummor.

Fria broderier som skapades i workshops och även foton som togs ingick i utställningen.

Carolyn Hillyer och Gun Hofgaard har tillverkat trummor och haft workshops i många år, trädens liv – allas liv, har varit en av drivkrafterna i deras arbeten inom musik, konst och konsthantverk. Nina Nordvall Vahlberg har arbetat med rytmer och trädtema i många av sina tidigare kompositioner och musikprojekt. Cedar Shaw inspireras av Carolyn Hillyers och Gun Hofgaards verk i sitt foto- och filmskapande inför denna utställning.

I centrum, omgivet av trummor och bilder stod ett bord med material för -Måla med nål och tråd. Alla var hjärtligt välkommna att sitta ner en stund och brodera sin trädbild och sedan fästa upp den i cirkeln.

I sitthörnan visades Cedars film om en trummas födelse i Purkijaur, där hängde även några andra rytminstrument av ben och klövar.

En anslagstavla fanns för planerade workshops, brev, hälsningar, foton från events i utställningen mm. 

Utställningen visades på Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.

Vernisagen var den 23 mars 2018 och den hängde till den 12 maj 2018.

 

Hjälp med översättning i utställningen, Birgitta Edeborg, Jokkmokk och Gulli Hughes, Stockholm.