Skallror med stenar
stenar från tjädrar
tjädrar som flugit
flugit över skog
luftstenar, flygstenar…

Slideshow, skallror och rassel, Cedar Shaw

Skallror

 

Skallrorna används som maracas eller som meditationsinstrument.
Jag gör dem av rått renskinn, med olika gammelskogspinnar eller pinnar från vår trädgård. Utsmyckningen gör jag med fjädrar från skogsfågel, renben och glaspärlor av min egen tillverkning. För ljudet använder jag olika alternativodlade frön och i de mest exklusiva skallrorna har jag flygstenar.
Skallrorna gör jag även på beställning och då i samråd med Dig. 

Några prisexempel på skallror
Skallror  bild 1: kostar alla 500 SEK styck.
Skallror  bild 2: kostar, uppifrån och ner, 500, 450, 500 och 350 SEK.
Skallror  bild 3: från vänster till höger, 500, 500, 400 och 300SEK.
Korta materialbeskrivningar finns på etiketterna vid skallrorna.

Flygstenar

 

Av fågeljägare får jag muskelmagarna från tjädrar och ripor. Hönsfåglar pickar i sig lagom stora småstenar, med vilkas hjälp de mal sin mat i muskelmagen. De verkar gilla kvarts som nog är de stenar som håller längst.
Dessa stenar tar jag vara på till en del av mina renskinnsskallror. Stenarna har flugit över skog och myr med fåglarna. För övrigt är muskelmagarna goda stekta och långkokta.

 

Var rädd om din skallra

Själva skallran kan bli deformerad om du slår eller trycker den mot något, är det bara lite så påverkar det inte ljudet, är mer en estetisk fråga. Ibland går det att försiktigt trycka tillbaka bucklan. Vid transport kan du ha den i en ask eller i ett rör. Din skallra tål inte att bli blöt, då kan den helt sjunka ihop och förlora sången.